Ještě větší horor, než jsem si představoval. Ministři nemají šetření v krvi, říká Babiš

ČTK

Martin Čaban

luš

Premiér Andrej Babiš se v rozhovoru pro deník E15.cz ohradil proti kritice, která na jeho vládu zaznívá kvůli státnímu rozpočtu z opozice. Podle Babiše má stát ještě rezervy, ale ministři prý neumí šetřit. 

Ve sněmovně se vedou vášnivé debaty o plánování deficitních rozpočtů v době růstu, ačkoli nakonec rozpočty deficitní nejsou. Není to zbytečné?

Tam hraje roli mnoho věcí. Pro mě je podstatné, že máme například přebytkový důchodový účet. Jednání obvykle začínají na deficitu až 200 miliard korun. Pro letošek skončila na 40 miliardách. Je pravda, že stát má rezervy. A že bychom měli snižovat i počet úředníků a náklady. No ale to by to všichni ministři museli mít v krvi. Pokud to nemáte geneticky, pokud jste nikdy nedělal na sebe, což vás naučí šetřit, je to těžké.

Bojovali jsme i se zákonem o státní službě. My jsme přišli na ministerstva, kde si státní tajemník dělal, co chtěl. Na ministerstvu zdravotnictví si sám určoval odměny, dělal personální změny a ministr Vojtěch tam chvíli byl v podstatě do počtu. Donutit některé ministry při současných zákonech a pravidlech, aby snižovali náklady, jde ztěžka, ale s ministryní Schillerovou budeme pokračovat v tlaku na ministry, aby v provozu šetřili.Postupně to jde, ale například smlouvy IT firem, které ovládly jednotlivé rezorty, se mění velmi těžko.

Za kritikou Vodičkova svazu si stojím, instituci zneužívá a zničil ji, říká poslanec Janda

sinfin.digital