Komplikace pro Okamuru: Na vnitro míří žádost o zrušení jeho SPD

Ondřej Fér

Před sedmi lety Nejvyšší správní soud vymazal z politické mapy Česka Dělnickou stranu. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury může čekat stejný osud. Spolupředseda pražských Zelených Ondřej Mirovský se totiž chce na ministerstvo vnitra obrátit s podnětem na rozpuštění strany.

Podzimní volby vynesly stranu Svoboda a přímá demokracie do sněmovny. Hnutí Tomia Okamury má dvaadvacet poslanců a hraje výraznou roli v jednání o nové vládě. Do parlamentu stranu vynesla tvrdá protiimigrační politika a příslib vlády pevné ruky v kombinaci s bezhlavou kritikou stavu politiky. A právě ostrá rétorika se může Okamurově partaji stát osudnou stejně jako kdysi Dělnické straně tvrdé výroky jejího šéfa Tomáše Vandase.

„Podnět ke zrušení SPD je pro mě projevem občanského postoje,” řekl pro INFO.CZ místostarosta Prahy 7 ze Strany zelených Ondřej Mirovský. „Slyším lidi mluvit o tom, že ta strana je diktátorská, nedemokratická, protiústavní. Vzhledem k tomu, co se děje na jejich mítincích a jak se projevují členové strany a její sympatizanti, je podle mě na místě nechat to vyhodnotit orgány, které k tomu mají zmocnění,” uvedl Mirovský s tím, že poslední kapkou pro něj bylo nedávné setkání extremistických politiků v Praze, kam je pozval právě předseda SPD Tomio Okamura.

„Brutálně násilně napadli“ moji kamarádku, tvrdí Okamura a viní i vlastního bratra. Je to lež, oponují svědci a policie

sinfin.digital