Komunisté a SPD se zastali Zemana. Prezidentovy výroky o novičoku na půdě sněmovny řešit nechtějí

ČTK

luš

Komunisté a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chtějí vyřadit z dnešního jednání Sněmovny bod, který se týká záležitostí kolem jedu novičok. Podle nich už věc dostatečně probraly sněmovní výbory a projednávání záležitosti na plénu má sloužit jen jako útok proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Novičok má dnes být prvním projednávaným bodem, což schválil organizační výbor Sněmovny a dnes to podpořili i politici ostatních sněmovních stran s výjimkou hnutí ANO. Šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek řekl, že ve Sněmovně preferuje projednávání zákonů, neupřesnil ale, zda ANO bude pro vyřazení bodu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip novinářům řekl, že o zařazení bodu se zasadili politici, kteří se nesmířili se Zemanovým zvolením. „Navrhovatelům tohoto bodu nejde o to, aby se k lidem dostaly další informace, ale jde pouze o jejich boj s prezidentem republiky, protože se cítí uraženi tím, že jejich kandidát nevyhrál,“ řekl. Podle něj by se Sněmovna měla zabývat jinými záležitostmi a není vhodné její program zatěžovat „náhradními tématy“.

Podle předsedy sněmovního klubu SPD Radima Fialy slouží debata pouze ke skandalizaci prezidenta. Poslanci SPD budou podle něj hlasovat proti návrhu k tomuto bodu. „Tato debata nepatří na plénum Poslanecké sněmovny,“ uvedl.

Nejde o boj dobra se zlem. Skripal měl být mrtvý, britské verzi nevěřím, říká Šándor

sinfin.digital