Komunisté o složení vlády nerozhodují, odmítl Babiš zprávy, že už se s Filipem dohodl na výměně Ťoka

ČTK

lup

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš odmítl informace, že už se dohodl s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem na odchodu ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) z kabinetu v půlce března i na jménech jeho možných nástupců. Filip má podle předsedy vlády právo na vyjádření názoru. "Ale není to KSČM, která rozhoduje, kdo bude ve vládě a kdo nebude," řekl dnes novinářům Babiš před odletem na bratislavskou schůzku premiérů visegrádské čtyřky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ťok novinářům ve Sněmovně řekl, že cítí důvěru premiéra.

Filip serveru Neovlivní.cz řekl, že s Babišem probíral personální změny kabinetu. Na otázku, zda na schůzce s premiérem, kde řešili i odchod Ťoka, padl termín 15. března, Filip odpověděl: "Ano, o tomto, respektive podobném termínu se premiér zmiňoval".

Babiš dnes řekl, že žádná taková dohoda s Filipem neexistuje, informace označil za nesmysl. Filip podle něj nemá Ťoka dlouhodobě rád a žádá jeho výměnu. Komunisté mají výhrady také k ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi z ČSSD. Premiér současně odmítl úvahy, že se s Filipem už shodl na jménech možných Ťokových nástupců. Jedním je podle Neovlivní.cz bývalý manažer firmy Skanska a někdejší náměstek generálního ředitele Českých drah Milan Matzneuer, druhým ředitel Drážního úřadu a někdejší šéf Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Kolář. "Nevím, kdo je Jiří Kolář, pana Matzneuera znám, ale jsou to nesmysly," poznamenal Babiš. Vládní personální rošáda má zahrnout víc ministrů, napsal server.

sinfin.digital