Kubek: Nemocnice budou krachovat. Nechci být poslem špatných zpráv, ale bude hůř

Lenka Petrášová

Česká lékařská komora chystá na podzim kampaň, kterou chce upozornit na tristní stav českého zdravotnictví. Její prezident Milan Kubek v rozhovoru pro INFO.CZ kritizuje zejména model financování zdravotnictví, na který dle něho doplácí zejména malé nemocnice. „Čím hůř jste fungovali, tím lépe pro ekonomiku nemocnice. A z toho dnes vycházíme. Divíte se, že se z toho nemůžeme vyhrabat?“ 

Kauzu nemocnice Rumburk asi znáte. Umíte říct, proč se takové věci dějí a proč právníci dokonce varují, že je to jen špička ledovce? A že budou další okresní nemocnice krachovat?

Regionální nemocnice jsou na tom opravdu špatně. Statistika říká přesně to, co mi teď ukazujete. Že výše úhrad je jiná u dvou různých nemocnic, za úplně stejné zákroky a navíc u nemocnic podobného typu, které leží hned vedle sebe. Mozek mi to ovšem nebere. Za stejné výkony musí dostat nemocnice zaplaceno stejně, bez ohledu na to, zda jsou státní nebo soukromé. Jinak se totiž samozřejmě nemůže posuzovat jejich efektivita. Spíše je to o historických zátěžích.

Právník: Lužická nemocnice už neměla ani na rohlíky, skončilo to smrtí. Kolaps hrozí i jinde, přijde vlna žalob

sinfin.digital