Legalizace marihuany se v Česku za Babišovy vlády nedočkáme, říká Vobořil

Postoj k marihuaně se v mnoha zemích po celém světě mění, dříve zapovězená droga je postupně legalizována a točí se kolem ní miliardový byznys. Jaký přístup je vůči konopí ideální a kdy se dočkáme legalizace v Česku? „Za sebe bych preferoval model co nejjasnější kontrolované dostupnosti,“ říká pro INFO.CZ bývalý národní protidrogový koordinátor a expert na problematiku návykových látek Jindřich Vobořil.

Na světě nalezneme mnoho přístupů k marihuaně, od tvrdé kriminalizace po plnou legalizaci. Čím dál více států svou politiku vůči konopí mění. Jaký model je podle vás ideální?

Mně osobně se nejvíce líbí uruguayský model. On navenek působí maximálně liberálně, ale je to dáno spíše tím, že se jedná o vůbec první zemi, která legalizovala marihuanu pro rekreační účely. Ve skutečnosti jde ale o velmi přísně nastavená pravidla.

Jak konkrétně tedy legislativa v Uruguayi funguje?

Jde o přísnější úpravu, než jakou známe například z Nizozemska, kde to vlastně není legální, ale jen tolerované. Je umožněno marihuanu pěstovat doma, ve sdruženích až čtyřiceti lidí či si ji koupit v oficiálních specializovaných obchodech. Ale ke všemu, i ke koupi pro osobní spotřebu, je nejprve nutno se zaregistrovat. To je třeba u nákupu alkoholu nebo tabáku něco nepředstavitelného a nepřijatelného. Měli velký strach z toho, jak se k tomu lidé postaví, ale funguje to. Plus je omezeno množství, které si člověk může koupit na měsíc, což je opět u tabáku nebo alkoholu naprosto nepředstavitelná myšlenka. V kontextu se to tváří liberálně, ale jde o extrémně přísnou regulaci.

Na kokainu jsou i čeští politici, alkohol a cigarety musí být luxus, říká protidrogový koordinátor

sinfin.digital