Maláčová má jasno: vláda bude o podpoře rozpočtu jednat především s komunisty

ČTK

Menšinovou vládu hnutí ANO a sociálních demokratů čeká na podzim ve sněmovně první zásadní zkouška. Pokud chce prosadit návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2019, neobejde se bez dohody, která jí při hlasování zajistí většinu hlasů v dolní komoře. A podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové bude menšinová koalice o těchto hlasech jednat především s komunisty. Uvedla to v medělní Partii televize Prima.

Podle ministryně je totiž KSČM pro vládu přirozeným partnerem. Důvod? Právě komunisté umožnili vznik menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nicméně ve středu řekl, že KSČM podpořila jeho vládu jen jednorázově. Chce proto o rozpočtu jednat se všemi sněmovními stranami. Piráti a TOP 09 ústy svých místopředsedkyň Olgy Richterové a Markéty Pekarové Adamové v Partii navržený rozpočet odmítli.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce uvedl, že jeho strana bude ve sněmovně navrhovat, aby vláda sestavila nový rozpočet, který by byl vyrovnaný a na investice by vyčlenil alespoň 150 miliard namísto 120 miliard korun, tedy tolik jako v dobách hospodářské krize před šesti lety. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že to jeho strana nepodpoří a že na investice je v rozpočtu více peněz než v minulých letech.

„Při hlasování o důvěře vlády tuto vládu podpořili poslanci a poslankyně KSČM, takže to je první přirozený partner," řekla Maláčová na dotaz, kde ANO a ČSSD budou hledat hlasy pro schválení rozpočtu. Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) v úterý pro ČTK uvedla, že komunisté chtějí vládní návrh rozpočtu nejdříve podrobně prostudovat a na základě toho se pak rozhodnout. Připustila také, že navrhovaný schodek čtyřiceti miliard korun není z ekonomického hlediska optimální.

sinfin.digital