Malé jaderné reaktory jsou perspektivní technologií, mají ale svá úskalí, říká expert

Ač je část společnosti i politiků vůči jaderné energii skeptická, vývoj relevantních technologií jde stále dopředu. Jednou z oblastí na vzestupu jsou takzvané malé jaderné reaktory (SMR – small modular reactors), které by v budoucnu mohly zaujmout důležitou pozici v energetickém mixu. Je zde ale mnoho úskalí, která bude nutno překonat. Jak vlastně technologie funguje a jaké jsou její vyhlídky v rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje Martin Ševeček z katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Jak vlastně technologie SMR funguje? Je její princip totožný s klasickými reaktorovými bloky jaderných elektráren, nebo je nějak modifikovaný?

Ve vývoji jsou v současné době na světě až desítky druhů SMR. Některé z nich jsou principiálně velmi podobné současným lehkovodním reaktorům, jaké známe třeba z našich Dukovan a Temelína, a jedná se v zásadě o jejich zjednodušené a zmenšené verze. Typickým zástupcem je například jeden z nejvíce rozvinutých konceptů – americký NuScale. Jiné jsou naopak od současných reaktorů poměrně vzdálené, jako například reaktory chlazené solemi nebo rychlé reaktory. S tím souvisí také náročnost nejen jejich výzkumu a vývoje, ale třeba i licencování a vlastní výstavby. Zmenšené verze současných reaktorů je pak jednodušší vyvinout, otestovat, licencovat a následně i postavit, což ve výsledku povede k nižší ceně oproti exotičtějším modelům.

Základní princip je ale u všech typů stejný?

Ano, fundamentální princip všech jaderných reaktorů je stále totožný. V reaktoru dochází ke štěpení jader paliva, typicky uranu, při kterém se uvolňuje velké množství energie. Tato energie je následně ve formě tepla odváděna z reaktoru a dále využita ať už k výrobě elektrické energie, k vytápění, k produkci vodíku, k odsolování vody nebo k dalším způsobům využití.

INFOGRAFIKA: Jaderná energie v Evropě
sinfin.digital