Ministryně navrhuje, aby lidé nemohli mluvit do staveb ve svém okolí. Sporná novela otestuje koalici

Zítra začíná předposlední schůze aktuálního volebního období Poslanecké sněmovny. Ta další se uskuteční až po letních prázdninách, tedy již v čase ostré fáze předvolební kampaně. Mimo jiné bude zajímavé sledovat, do jaké míry a zda vůbec ještě existuje koaliční většina. Její pevnost otestuje hned na úvod sporná novela stavebního zákona z rukou ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové z hnutí ANO. Zatímco podle kritiků zákon bere lidem občanská práva, ministryně novelu hájí tvrzením, že se na vstupu tzv. dotčené veřejnosti do řízení podle stavebního zákona nic nezmění, podle ní má být navíc smyslem spolků ochrana přírody a krajiny, a nikoli snaha zabránit stavbě na daném území.

Občanské spolky ministryni Šlechtové oponují. Novela podle nich vezme lidem právo spolurozhodovat o jejich prostředí. Na tuto zásadní chybu narušující demokratická práva upozorňuje politiky řada veřejných osobností, čtyři právnické fakulty, pět bývalých ministrů životního prostředí, desítky spolků a více než 8 600 lidí z celé České republiky.

Sněmovna původně v prvním kole schválenými pozměňovacími návrhy změnila ustanovení § 70 zákona o ochraně přírody a krajiny. To by v praxi znamenalo, že nově nedovoluje spolkům účastnit se územních a stavebních řízení. Ani senátoři návrh na omezení občanských práv nevyškrtli. V praxi jsou to přitom právě spolky, které jsou pro místní občany jedinou možností, jak se vyjadřovat ke stavbám či kácení stromů v jejich okolí. Jednotliví občané se účastnit řízení nemohou, pokud nevlastní v bezprostředním okolí stavby pozemek. Smůlu mají dokonce i tehdy, pokud například vlastní „jen“ byt ve společném bytovém domě.

Zeman ztratil podporu, kvůli zdraví by prohrál s Drahošem, říká sociolog Daniel Prokop

sinfin.digital