Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Moskva lže, Česko není spojené s vývojem látky novičok, řekl v Bruselu Babiš

Moskva lže, Česko není spojené s vývojem látky novičok, řekl v Bruselu Babiš

Český premiér v demisi Andrej Babiš dnes v centrále NATO v Bruselu označil za lež opakovaná tvrzení Moskvy, která ČR spojuje s vývojem a výrobou nervové látky novičok použité při útoku v Británii počátkem měsíce. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na společné tiskové konferenci s Babišem prohlásil, že aliance nemá důvod pochybovat o britském hodnocení, podle kterého je za útok v jihobritském Salisbury s velkou pravděpodobností odpovědné právě Rusko.

„Spekulace o produkci látky novičok (nováček) v České republice jednoznačně a zcela odmítáme, je to skutečně lež,“ prohlásil Babiš. Připomněl, že pokus o otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery 4. března v Salisbury bude také dnes odpoledne a večer jedním z témat nynějšího summitu Evropské unie.

Britská premiérka Theresa Mayová na vrcholné unijní schůzce zopakuje, že podle Londýna je za útokem Rusko, její ministr zahraničí Boris Johnson zmiňuje přímo ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva to odmítá. Ve středu Rusko v oficiálním dokumentu předaného vyslanectvím zařadilo ČR mezi státy, které pracovaly na vývoji armádního jedu novičok.

„Je zapotřebí objasnit, proč v 'případu Skripalových' obvinili absolutně neodůvodněně Rusko, když vývoj (látky) pod západním kódovým označením 'novičok' probíhal ve Velké Británii, USA, Švédsku a České republice,“ píše se v dokumentu.

Český premiér Babiš dnes v sídle NATO prohlásil, že Česko stojí za svým britským spojencem. Stejnou věc zopakuje večer také summit EU. Diplomaté upozorňují, že jazyk závěrů unijní schůzky by mohl být vůči Rusku ještě o něco tvrdší, než prohlášení pondělní prohlášení ministrů zahraničí bloku. Především Řecko a Itálie se ovšem podle dostupných informací snaží použité formulace mírnit. EU dá navíc najevo, že - stejně jako NATO - čeká ruskou spolupráci s Británií i mezinárodními organizacemi. Unie svůj další postup přizpůsobí tomu, jak se Moskva v této kauze zachová.

Co je to novičok a jak účinkuje? Čtěte zde>>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1