Nacher: Zvyšovat v Praze daň z nemovitosti je nesmysl. Už tak je život ve městě drahý

urm

Ve velké části Prahy se zvýší daň z obytných nemovitostí, v případě těch komerčních se zdvojnásobí na celém území metropole. Vyplývá to z úpravy vyhlášky pro výpočet daně, kterou ve čtvrtek večer schválili pražští zastupitelé. Městské části si mohly určit, zda daň u rezidenčních domů zvýší, z těch velkých tak učinily Praha 1, 3, 7, 8, 10, 11 a 12. Proti vyhlášce jako celku se postavila například Praha 4 nebo Praha 6. Nesouhlas s ní při hlasování projevila také téměř celá opozice, včetně zastupitelského klubu ANO, v jehož čele stojí Patrik Nacher, který dal INFO.CZ rozhovor.

Zastupitelstvo Prahy včera dalo zelenou zvýšení daně z nemovitosti, vy jste ale byl proti.

Nejen já, hlasovali jsme proti celý klub. Měli jsme sice volné hlasování, ale všichni kolegové se ten nesmyslný návrh rozhodli nepodpořit.

V Praze ale patří daň z nemovitosti mezi nejnižší v celé republice, takže přece jen je zřejmě zvýšení na místě, nemyslíte?

To je sice pravda, ale musíme se na to dívat v kontextu. Život v Praze je už teď velmi drahý a zvýšení daně se samozřejmě promítne i do cen nájmů, které dále porostou. Už nyní je velmi obtížné si bydlení v Praze pořídit a hlavně ho uživit. Tento krok to opět o něco ztíží, protože náklady na život opět stoupnou.

Piráti a spol. jdou po peněženkách Pražanů. Tohle všechno chtějí zdražit

sinfin.digital