Nečerpat dotace, nebo prodat Agrofert. Transparency radí Babišovi, jak vyřešit střet zájmů

ČTK

luš

jj

Nejjednodušší způsob, jak by premiér Andrej Babiš (ANO) mohl vyřešit problém s údajným střetem zájmů, je zastavení čerpání dotací holdingem Agrofert. Novinářům to dnes řekli představitelé organizace Transparency International (TI), která v září podala podnět Evropské komisi k prošetření údajného Babišova střetu zájmů v oblasti evropských dotací. Organizace očekává, že EK sdělí výsledek svého šetření dřív než v dubnu, který jako nejzazší termín označil eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. Babiš označil doporučení TI za nesmyslná, organizaci nepovažuje za nezávislou.

„Pokud by evropské dotace pro Agrofert skončily, podle nás by se tím narovnal právní stav. Zpětně by se ale muselo posoudit, zda není nutné vrátit některé už vyplacené dotace,“ řekl ředitel české pobočky TI David Ondráčka. V takovém případě by podle něj peníze do evropských fondů vracela Česká republika a bylo by na ministerstvu financí, aby částku vymohlo od Agrofertu.

Babiš novinářům v Bruselu řekl, že TI není nezávislá. Ondráčka podle něj dostával peníze z ministerstev i státních firem v době, kdy byla ve vládě ODS. Doporučení TI pak považuje premiér za nesmyslná, protože Agrofert nevlastní. „Já postupoval podle lex Babiš (novely zákona o střetu zájmů). Všichni si přáli, aby dal Babiš pryč firmu, to jsem udělal, to si všichni pamatujeme,“ uvedl. Jedinou změnou je nové unijní nařízení o střetu zájmů, o jehož výkladu podle Babiše nyní debatují česká ministerstva s komisí.

Babiš se chce soudit až do smrti. Už brzy mu ale dojdou soudy. Týden v právu komentuje Jan Januš

sinfin.digital