Neočkované děti můžou být mimo systém až do šesti let. Nikdo to nehlídá, varuje právnička

Lenka Petrášová

Příběh matky, která nenechala naočkovat svého syna, a ten se ve třech letech kvůli rezavé baterii nakazil smrtelnou nemocí tetanem, proběhl v uplynulých dnech českými médii. Dítě v brněnské nemocnici bojuje o život. Matka jej podle vyjádření dětského lékaře nenechala naočkovat kvůli obavám z toho, že stejně jako ona sama bude trpět roztroušenou sklerózou. Jaká je právní rovina příběhu? Může být matka obviněna? Pro INFO.cz odpovídá specialistka na rodinné právo Kateřina Zagorová.

Tetanus sice není nakažlivý, nešíří se z člověka na člověka, nicméně je součástí povinné hexavakcíny, která obsahuje očkovací látky proti dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence B a onemocněním způsobeným bakterií Haemophilus influenzae b. Je tak pravděpodobné, že dítě nemá vakcínu ani proti ostatním nakažlivým nemocem. Matka navíc údajně dítěti nepodala ani antibiotika předepsaná lékařem. S Kateřinou Zagorovu jsme rozebrali souvislosti.

Setkáváte se s tím v praxi často, že rodiče (ať už jeden, nebo oba) nechtějí očkovat své děti?

Určitě. Ale abych to vzala od začátku: za rozhodnutím rodičů, ať už jednoho z nich, nebo obou, neočkovat své dítě, většinou není záměr, že chtějí nakazit celou školku. Buď jde o obavy z nepříznivých zdravotních účinků vakcíny, nebo se setkali v blízkém okolí s negativní reakcí na očkování.

Šéf dětských psychiatrů: Greta prožívá strach a úzkost. Svět je pro ni černobílý

sinfin.digital