Neposlat kvůli komunistům vojáky na pomoc členům NATO v Pobaltí? Mimořádně škodlivé, varuje Petr Pavel

ČTK

lup

Alianční spojenci mohou vnímat snižování slibů České republiky k navyšování obraného rozpočtu jako porušování závazků, domnívá se předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Poznamenal, že naplňování závazků se také bude odrážet v míře vřelosti Spojených států vůči jednotlivým zemím i v dalších oblastech. Pavel to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Zároveň podotkl, že případné nevyslání vojáků do Pobaltí kvůli požadavkům komunistů na toleranci vlády by považoval za mimořádně škodlivý kompromis.

Pavel připustil, že alianční státy mohou diskuze kolem snižování slibů vnímat jako porušení závazků. "Všechny státy se budou dívat na to, že míra, s jakou přistoupí k naplňování svých závazků, je mírou jejich zodpovědnosti jako aliančních partnerů," podotkl.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) slíbila, že do roku 2020 Česká republika bude dávat na obranu 1,4 procenta HDP. Programové prohlášení vznikající vlády tento závazek posouvá na rok 2021. Dokument již nehovoří o tom, že do roku 2024 by měly výdaje dosáhnout dvou procent HDP, jak ČR slíbila NATO.

Italští populisté slibují ostrý boj s migrací. Může to vyústit v nové uprchlické kvóty pro Česko?

sinfin.digital