Než Pochecho, tak radši nikoho. Zemanovi by nevadilo, kdyby zahraničí bylo bez ministra

ČTK

raz

Prezident Miloš Zeman by souhlasil s tím, aby v nové vládě zůstala zatím neobsazená funkce ministra zahraničí a úřad dočasně vedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Zeman to řekl v rozhovoru, který dnes otiskla Mladá fronta Dnes (MfD). Sociální demokraté do vedení ministerstva zahraničí nominovali europoslance Miroslava Pocheho, Zeman má k němu výhrady. Prezident také řekl, že pokud nevznikne vláda s důvěrou Sněmovny, má možnost vyhlásit předčasné volby.

„Proti tomu bych vůbec nebyl," řekl Zeman na otázku, jak se dívá na možnost, že by Hamáček dočasně vedl ministerstvo zahraničí. V chystané vládě má být šéf ČSSD ministrem vnitra. Zeman se dnes s Pochem setká, chce ho požádat, aby svou kandidaturu na ministra zvážil. Proti nominantovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o víkendu ostře vymezili komunisté, kteří mají podle dosavadních dohod vznik menšinové vlády ANO a ČSSD umožnit.

Na tuto variantu už dříve upozornila i jiná média, včetně INFO.CZ. Sociální demokraté se vůči variantě, že by post zůstal dočasně prázdný, staví negativně.

ČSSD svých pět kandidátů na ministry zveřejnila ještě před vnitrostranickým referendem, ve kterém pak členové rozhodli o vstupu do vlády s ANO. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš by měl kandidáty svého hnutí představit dnes odpoledne. Zemanovi seznam poskytl už minulý týden. Prezident podle svých slov neočekává, že by kromě Pocheho byly u jakéhokoliv ministra problémy.

Šlechtová v nové vládě nebude. Ministryně obrany v demisi to potvrdila po schůzce s Babišem

sinfin.digital