Nic není na věky, ani oligarcha v čele vlády. Naši podporu má velmi podmíněnou, říká Dolejš z KSČM

V devět hodin začala dlouhým projevem předsedy ODS Petra Fialy mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která má na programu jediný bod: hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše. Žádné drama nás ale nehledě na vypjatá řečnická vystoupení nečeká. Sociální demokraté při hlasování opustí sál, komunisté návrh na vyslovení nepodpoří. Také díky nim tedy vláda hlasování o nedůvěře ustojí. Právě proto jsme o situaci hovořili ještě před začátkem schůze s poslancem a bývalým místopředsedou KSČM Jiřím Dolejšem. 

Když to vezmu kolem a kolem, a pokud pominu kauzu Čapí hnízdo, tak se mi situace jeví tak, že je Andrej Babiš z pozice premiéra do příštích voleb nesesaditelný. Buď bude vládnout s ČSSD a podporou KSČM, anebo za sociální demokraty zaskočí SPD. Vidíte to podobně?

Nic není na věky, ani oligarcha Babiš v čele vlády. A ten má naši podporu velmi podmíněnou. Za prvé jde o jeho trestní stíhání. Pokud by řízení dospělo k nějakému významnému přelomu (tím nemyslím mediální spekulace), pak bychom museli reagovat. A za druhé jde o to, že tolerance je daná ochotou aspoň něco z levicových požadavků plnit, počínaje obsahem tzv. tolerančního patentu. Jde o tvrdý audit plnění slibů levici zejména v sociální oblasti. S tím souvisí podpora menšinové vládě s ČSSD. Pokud by se chtěl Babiš opřít o xenofobní populisty z SPD, byl by to pro nás další problém.  

Podle KSČM jsou poslední události kolem Andreje Babiše jen jakousi mediální hrou. Co by se muselo stát, abyste přestali vládu v čele s trestně stíhaným premiérem podporovat?

Především i my vnímáme skutečnost trestního stíhání premiéra jako zátěž pro Českou republiku, bez ohledu na právní princip presumpce neviny. Trestní stíhání by ale muselo především snést skutečné důkazy a muselo by zamířit k soudu. Nebo by muselo být relevantně doloženo ovlivňování orgánů činných v trestním řízení.

KSČM se uvelebila za hesly, že její priority plní vláda. Chce to tlak zleva, burcuje komunista Skála

sinfin.digital