Odejde ČSSD z vlády? Ministr kultury není jediný problém, je toho více, říká Petříček

Ministr zahraničních věcí a místopředseda sociálních demokratů Tomáš Petříček v rozsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje pozici ČSSD v průběhu vleklých tahanic okolo výměny ministra kultury. Zároveň naznačuje, že spory s hnutím ANO má ČSSD i v jiných oblastech. „Sociální demokracie je strana založená na nějakých hodnotách a cílech. A pokud je nebudeme schopni ve vládě prosazovat, anebo pokud budou tyto hodnoty ohroženy, vládní spolupráci ukončíme,“ říká Petříček.

Jak dlouho podle vás vydrží ČSSD ve vládě?

Předně chci zdůraznit, že současná situace nevznikla kvůli sociální demokracii. ČSSD postupovala podle toho, co jí umožňuje koaliční smlouva. Každá z vládních stran má právo prosazovat svůj program lidmi, které si sama vybere. A vedení ČSSD se z řady důvodů rozhodlo odvolat ministra kultury Antonína Staňka, navrhli jsme tedy nového kandidáta. A to, že se nepostupuje podle ústavy, není vina sociální demokracie. Ústava to říká jasně: premiér navrhuje, prezident jmenuje. Chci ale také zdůraznit, že situace ve vládě nesouvisí pouze s ministerstvem kultury.

A s čím ještě souvisí?

Je zde také debata, zda vláda bude pokračovat v plnění programových priorit sociální demokracie, čeká nás debata o rozpočtu na příští rok. Je toho více. Sociální demokracie je strana založená na nějakých hodnotách a cílech. A pokud je nebudeme schopni ve vládě prosazovat, anebo pokud budou tyto hodnoty ohroženy, vládní spolupráci ukončíme.

Dostál: ČSSD oddaluje pád do nicoty. Zatím zůstává otloukánkem Babiše a Zemana

sinfin.digital