Pandemie není „boží trest“, jen realita. Máme šanci přehodnotit svůj život, říká kněz

Lenka Petrášová

Koronavirus do života farnosti velmi zasáhl. Víc než cokoliv předtím, a to jsem zažil hodně zlomové okamžiky v různých zemích, říká v rozhovoru pro INFO.CZ misijní kněz Miroslav Verčimák z kostela svatého Jakuba Staršího v Petrovicích. Jaké vzpomínky má na epidemii SARS z kanadského Toronta? Kde pochopil, z čeho pučí kořeny teroristických organizací? A proč si nemyslí, že pandemie koronaviru je „boží trest“?

Setkáváme se v předvečer dne, kdy Jidáš zradil Ježíše. Vy jste měl v kostele kratinké kázání k hrstce přítomných, co se sešli k individuální modlitbě a řekl jste, že Jidášovu zradu možná špatně chápeme…

Ano. Podívejme se na to lidskýma očima. Člověk obvykle čeká, že když je nějaká krize, tak přijde ten pravý vůdce, mesiáš, který s ní rázně zatočí. V době Jidášově to byli římští okupanti, s nimiž měl podle něj Ježíš pořádně vyběhnout a osvobodit zemi. Jenže Ježíš Jidáše zklamal. On sem nepřišel, aby řinčel zbraněmi a vedl lid do boje. Vůdce není ten, kdo je vidět a slyšet tak, že se jeho hlas nese nad hřmotem zbraní, což jsou dnes mimo jiné média. Mesiáš, který je podstatný, nám může proto uniknout, protože na našem osvobození pracuje jinak, tišeji a méně viditelně. Není divu, že Jidáš byl zklamaný, že Ježíš nesplnil jeho typicky lidskou představu vůdce a tak jej prodal. On Ježíš koneckonců provokoval celým svým životem.

Smrt jsme vytěsnili ze života. Virus nás učí vnímat ji jinak, říká ředitel hospice

sinfin.digital