Pavel Smutný poprvé o své komunistické minulosti a SSM: Byl jsem krok od propasti

Jan Januš

Advokát Pavel Smutný je úspěšný muž, nositel řady vyznamenání. Podle Práva a Lidových novin jej 28. října ocení za zásluhy o stát i prezident Miloš Zeman. Jako čerstvý šedesátník má také svou předlistopadovou minulost. V osmdesátých letech vedl SSM na Univerzitě Karlově. Existuje také svazek, který na Smutného vedla StB. Smutný, který dlouhodobě působí jako prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory a nadačního fondu Bohemian Heritage Fund a na začátku 90. let také založil advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný, jež v současnosti patří k těm největším na trhu, se rozhodl svůj životní příběh zveřejnit v rozhovoru pro INFO.CZ. A u příležitosti nadcházejícího státního svátku říká, že jsme se nevyrovnali s minulostí.

O své minulosti jste zatím veřejně příliš nemluvil. Proč jste se k tomu nyní rozhodl?

Přes svoji veškerou společenskou aktivitu jsem se dosud nepokládal za osobu veřejného zájmu. Vždy jsem se spíše než sobě věnoval tématům, která mi přišla důležitá. Nyní ale cítím, že by bylo dobré, abych mohl některé důležité věci ze svého života sdílet s širší veřejností. Také bych tím chtěl přispět k 30. výročí listopadu 1989.

Boj o svobodu je nekonečný úkol. Země je stále jen ve stavu částečné spokojenosti, narůstají konfliktní nálady. Stále více lidí se v této době hůře orientuje. Pokud správně a komplexně nepochopíme minulost a to, jací jsme byli, prohloubíme černobílé vidění a tím hůře pochopíme současnost. Měsíc před 17. listopadem jsem oslavil své 60. narozeniny, žil jsem tak třicet let v totalitním systému a 30 let v systému svobodném. Do mého životního příběhu se dost tvrdě a syrově promítly dějiny druhé poloviny 20. století.

Macron není Bůh, ale lepší nástupce se beze změn systému bude hledat těžko, říká Pavel Smutný

sinfin.digital