Policejní inspekce vtrhla k vyšetřovatelům Čapího hnízda. Chtěli jejich otisky a DNA

urm

Kauza Čapí hnízdo dostává úplně nový rozměr. Web Česká justice přinesl informaci, že příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přišli za vyšetřovatelem kauzy, v níž je trestně stíhaný premiér Andrej Babiš, a chtěli jeho otisky a DNA. Stejně tak od jeho kolegů. Dožadovali se rovněž předání vyšetřovacího spisu a dalších dokumentů.

„Babiš a jeho okolí chce totiž zjistit, kdo mohl vynést z vyšetřovacího spisu dokument z britské banky HSBC, který konkrétně popisuje aktivní zapojení Agrofertu a Babiše do kauzy Čapí hnízdo. Kopie dokumentu se před více jak rokem objevila na twitterovém účtu Julius Šuman,“ píše Česká justice.

Únik dokumentu vyšetřuje pod vedením Vrchního státního zastupitelství právě GIBS. Trestní oznámení pak kvůli úniku podal sám stíhaný Babiš. „Akci měl podle zjištění České justice vést Michal Turnhöfer ze středočeské GIBS, který se zabývá údajnými úniky z vyšetřování na základě Babišova trestního oznámení. Turnhöfer už kvůli tomu vyslýchal některé novináře, například Sabinu Slonkovou z televize Seznam,“ píše web.

sinfin.digital