Politici nemyslí na budoucnost, až přijdou horší časy, škrtat bude těžké, varuje šéfka Národní rozpočtové rady

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Česká ekonomika je jako horolezec na vytoužené osmitisícovce. Takový, který se ještě chvíli rozhlédne po vrcholu, ale pak se chtě nechtě pomalu vydá zase dolů. Možná méně poeticky, ale v zásadě s podobným vyzněním popisují stav tuzemské ekonomiky analytici a experti.

Patří mezi ně i předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová (mezi lety 2008 až 2014 členka bankovní rady České národní banky a donedávna hlavní ekonomka České bankovní asociace.)

Národní rozpočtová rada vznikla jako nový úřad letos počátkem roku – má dohlížet na to, aby se Česko nepředlužilo a schvalované rozpočty byly dlouhodobě udržitelné.

„Nejsem poradkyně pana premiéra, nicméně mám přístup na vládu a tohoto práva dosti často využívám. Rozumím tomu, že politici jsou de facto zajatci čtyřletého volebního cyklu. My ale nejsme, a proto se vyjadřujeme s ohledem na budoucí generace,“ říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org a ekonomický pořad Českého rozhlasu Plus Řečí peněz Zamrazilová, která se proto netají kritikou nedávno schváleného růstu důchodů.

Předsedkyní Národní rozpočtové rady jste od ledna, nedávno jste i jménem svých kolegů v radě varovala, že se ekonomika v tomto hospodářském cyklu už dostala za svůj vrchol a že vláda, obce i kraje tudíž musí počítat s tím, že nárůst příjmů jejich rozpočtů už nebude takový, na jaký byly na vrcholu konjunktury zvyklé. Politici ale místo toho plánují růst platů státních zaměstnanců i důchodů. Rozumíte tomu – z ekonomického hlediska?

Bývá to tak, že vždy uplyne nějaká doba od návrhu k realizaci a ekonomika je v době, kdy se zdá přijatelné tato opatření zavést, obvykle někde jinde než v době, kdy dojde ke skutečné realizaci. V dobrých dobách je zvyšování platů a důchodů k diskuzi, ale z dlouhodobého hlediska by vláda měla spíše vytvářet rezervy na horší časy.

V Česku se nehorázně plejtvá, bojím se, že za tenhle mejdan draze zaplatíme, říká Pohlreich

sinfin.digital