Poprask kolem cizineckého zákona neutichá. „Obešel nás,“ kritizuje Hospodářská komora změny od poslance Klučky

Markéta Žižková

Novela cizineckého zákona, která by široce dopadla i na všechny Čechy, kteří si našli partnera nebo zaměstnance ze zahraničí, je znovu pod palbou kritiky. Proti změnám zákona se totiž ostře postavili i zaměstnavatelé. Hospodářská komora pozměňovacímu návrhu, s nímž přišel ve druhém čtení poslanec Václav Klučka (ČSSD), vyčítá hned několik věcí. Zúčastnila se proto i dnešního jednání výboru pro bezpečnost, kde se zákon projednával.

„Následně zvážíme další kroky,“ řekla INFO.CZ před jednáním vedoucí oddělení legislativy, informací a poradenství Hospodářské komory Markéta Schormová. „Legislativní proces je však téměř u konce. Dnešní jednání výboru je do jisté míry procesní, neboť se připravuje pozice na závěrečné hlasování ve třetím čtení na plénu Poslanecké sněmovny. Další prostor pro věcnou diskusi bude následně v Senátu,“ popisuje Schormová.

Věcně se přitom podle některých účastníků dnešního setkání nediskutovalo. „Nikdo se nevyjádřil k věcným a právním výhradám. Celá krátká debata se vedla o bezpečnosti,“ popisuje průběh dnešního výboru pro INFO.CZ Tomáš Jungwirth z Konsorcia organizací pracujících s migranty v ČR. „Budou o tom hlasovat v jednom balíku,“ říká analytik s tím, že většina členů výboru se postavila za návrh poslance Klučky. Do třetího čtení by se měla novela dostat v následujících týdnech.

EXKLUZIVNĚ: Poslanec, který chce zásadně ztížit pobyt cizinců v Česku. Skončí jeho návrh u soudu?

sinfin.digital