Proč skončil šéf rozvědky? Před jeho odchodem se objevily kompromitující materiály

Jan Hrbáček

Konec ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška je jen dalším dějstvím v kompletní výměně vedení bezpečnostních složek státu, předcházely mu však některé velmi podivné události. Čistky začaly převzetím Generální inspekce bezpečnostních sborů a pokračovaly na Úřadu pro zahraniční styky a informace, kde skončili jeho ředitelé. Nemusí to být ovšem konec. V bezpečnostních kruzích se hovoří i o výměně vedení Bezpečnostní a informační služby (BIS), kam by také měla zamířit finanční kontrola. Cílem mají být zakázky mimo standardní režim nákupů.

K odvolání ředitele civilní rozvědky – Úřadu pro zahraniční styky a informace – Jiřího Šaška, které započal včera ministr vnitra Lubomír Metnar jeho postavením mimo službu, se schylovalo už několik měsíců. Vše se odvíjí od odchodu náměstka rozvědky Zdeňka Blahuta, kterého vystřídal podřízený Radek Musílek.

Blahut čelil delší dobu podezření ze strany premiéra v demisi Andreje Babiše, že jeho lidé měli obsluhovat twiterový účet Julius Šuman. Ten před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny zveřejňoval kompromitující materiály, včetně audionahrávek, na potenciálního premiéra. Nedlouho poté se v rozvědce rozjela finanční kontrola, přičemž ani Šašek údajně nevěděl, pod jaké ministerstvo auditoři spadají.  

Šéf civilní rozvědky je oficiálně mimo službu. Pochybení jsou vážná, tvrdí ministr vnitra

sinfin.digital