Prosinec bude teplotně průměrný. Příští týden se oteplí, nejchladněji bude před Vánocemi

ČTK

adk

Prosinec má být teplotně průměrný až nadprůměrný. Nejchladněji bude před Vánocemi. Naopak v příštím týdnu budou teploty vysoké, zejména v Čechách místy až 11 stupňů Celsia. Zároveň v nadcházejícím týdnu může být průměrný úhrn srážek až 20 milimetrů, ve zbytku prosince to pak bude méně. Vyplývá to z dnešní dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Minimální teploty budou v příštím týdnu také vysoké, většinou kolem plus tří stupňů Celsia. Pouze při zmenšené oblačnosti mohou klesnout na minus dva stupně. "V následujících týdnech se bude ochlazovat a jako nejchladnější se jeví týden od 17. do 23. prosince s průměrnou týdenní minimální teplotou kolem -5 °C a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem +1 °C," uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 3. do 30. prosince je minus 0,5 stupně Celsia. Nejteplejší byl v tomto termínu rok 2015, kdy se průměr vyšplhal na čtyři stupně. Naopak v roce 1969 to bylo minus 6,1 stupně Celsia, což je dosud nejméně.

sinfin.digital