Rodina paterčat prohrála soud. Přišla o dávky a musí platit desetitisíce za výdaje na právníky

ČTK

raz

Matka prvních českých paterčat Alexandra Kiňová neuspěla se svou žalobou, kterou se po Klubu dvojčat a vícerčat domáhala vydání částky shromážděné pro děti ve veřejné sbírce. Zamítnutí nároku dnes potvrdil odvolací soud. Klub peníze už dříve převedl na magistrát, který je Kiňové letos v únoru předal formou daru. Kvůli tomu však matka celkem šesti dětí ztratila nárok na sociální dávky, jež dříve pobírala.

„Soud prvního stupně velmi správně vystihl, že pro rozhodnutí soudu je významný stav, který je zde dán v době jeho rozhodnutí (...). Pokud v průběhu řízení došlo k tomu, že výtěžek ze sbírky byl na základě správního rozhodnutí vydán magistrátu, pak v okamžiku rozhodování soudu už není možné uložit žalovanému povinnost, aby sbírkové peníze vydal žalobkyni," vysvětlila předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Jana Knotková důvod pro zamítnutí žaloby.

Podle pravomocného rozhodnutí navíc musí Kiňová uhradit klubu náklady vynaložené na právní zastoupení v odvolacím řízení, které činí 26.800 korun. Peníze soud klubu přiznal proto, že Kiňová řízení svým odvoláním bezúčelně protahovala i poté, co peníze ze sbírky už obdržela.

Babiš je sen českých žen. Monika je jako popelka, je to obrovský happyend, tvrdí Pečinka

sinfin.digital