Rok Portálu občana a deset let datových schránek. Kam bude směřovat digitalizace Česka?

Digitalizace státní správy a zavádění takzvaného e-governmentu jsou politické stálice. Jak se daří sliby přetvářet v realitu a jaké jsou plány zhodnotili u příležitosti 10 let používání datových schránek a roku od spuštění projektu Portál občana ministr vnitra Jan Hamáček, náměstek ministra vnitra pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií Jaroslav Strouhal a generální ředitel České pošty Roman Knap.

Hamáček tvrdí, že digitalizace státní správy je jednou z programových priorit současné vlády. Kladně zhodnotil nárůst zájmu o používání datových schránek i Portálu občana. Zároveň poukázal na fakt, že je nutné, aby mezi sebou elektronicky komunikovala i samotná státní správa. „Když má státní správa o občanovi nějaké informace, tak by je po něm logicky neměla znovu chtít. Za sebe mohu říci, že bych chtěl, aby toto bylo na konci volebního období samozřejmostí,“ prohlásil Hamáček.

Ministr vnitra vyčíslil náklady na digitalizaci pro příští rok na 1,7 miliardy korun, přičemž rozpočet s ní nepočítá. „Pevně věřím, že stejně jako důležitost digitalizace chápeme my, tak ji budou chápat i na ministerstvu financí. Financování je něco, co budeme v průběhu letních měsíců muset vyjednat,“ uvedl ministr vnitra.

Portál občana nově upozorní na propadající doklady. Řidiči se podívají na své body

sinfin.digital