Šlachta se vtíral k Nagyové. Chtěl mě odrovnat za policejního prezidenta, říká Nečas

Jan Hrbáček

Robert Šlachta a jeho lidé měli k takzvané kauze Nagyová informace z odposlechů ještě před tím, než byly oficiálně povoleny soudem. V první části rozhovoru pro Českou justici to tvrdí bývalý předseda ODS a premiér Petr Nečas. „Šlachta si v roce 2010 řekl o post policejního prezidenta a já jsem ho odmítl. Tam v té kavárně, na té schůzce, se zřejmě zrodila nějaká silná averze. Protože pak už ke mně putovaly jen signály, že je od něj zájem na mě takzvaně pracovat,“ říká Nečas.

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zítra pokřtí svoji knihu Pod přísahou. V tomto, řekněme spíše rozhovoru, věnuje velkou část vám. Vy jste si něco udělali, že o vás tak nepěkně píše a v podstatě si o vás otírá boty jako o rohožku? Kde jste na Šlachtu narazil poprvé?

Já jsem na toto jméno narazil v době, kdy jsem byl místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí. Tehdy odešel z pozice ředitele ÚOOZ Jan Kubice, kterého jsem znal ještě z druhé poloviny devadesátých let, protože jsem byl dvě volební období předsedou sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Tehdy se řešil problém, kdo nahradí tohoto respektovaného policejního šéfa. Ministr vnitra Ivan Langer přišel se jménem tohoto člověka, který se do té doby věnoval drogové problematice. To bylo poprvé. Podruhé, to bylo výrazně významnějším způsobem, na podzim 2010, kdy mě sám požádal o schůzku.

O schůzku, proč? Nemýlím-li se, ta proběhla v kavárně na Malostranském náměstí.

Ano, dnešní Café 22, tehdy se to jmenovalo Café Segafredo. Tam jsem se sešel s ním a tehdejším ředitelem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Liborem Vrbou. A tam Šlachta si řekl o pozici policejního prezidenta.

Takhle přímo?

Takhle natvrdo. Že to má domluvené, má podporu tehdejšího nepsaného šéfa Věcí veřejných Víta Bárty a tím pádem má automaticky podporu Radka Johna, jakoby to s úsměvem konstatovali všichni, kterými se oháněl. Takhle to tam za Věcí veřejných na vnitru fungovalo. V té době jsem už byl premiérem.

Hrbáček: Odstrašující případ Šlachta. Policista se v demokratickém státě takhle chovat nesmí

sinfin.digital