Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

„Stydím se za svého prezidenta.“ Generál Petr Pavel zkritizoval Zemana za výroky o vyhubení novinářů

„Stydím se za svého prezidenta.“ Generál Petr Pavel zkritizoval Zemana za výroky o vyhubení novinářů

V Praze při předávání cen Hanno R. Ellenbogenové za výjimečnou službu veřejnosti převzali jedno z ocenění i rodiče zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. V rámci čtvrteční večerní akce vystoupil i generál Petr Pavel a veřejně odsoudil výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu novinářů.

„Myslím, že vyjádření prezidenta Zemana na adresu novinářů, bylo ne nešťastné, ale mimořádně nepatřičné,“ řekl generál Petr Pavel.

Ten v červenci po třech letech skončil své působení v čele Vojenského výboru NATO. Přímo ve svém anglicky proneseném projevu v sále Kongresového centra ČNB generál Pavel řekl, že se za Zemanova slova stydí.

„My jsme tu byli svědky předání ceny Jánu Kuciakovi, zabitému novináři a jeho přítelkyni za to, že se podíleli na vyšetřování korupčního prostředí na Slovensku. Byla tady přítomna jeho rodina, předání ceny bylo nejen velice emotivní, ale vyznělo i jako memento pro všechny, kterým leží na srdci svoboda tisku jako jednoho z hlídacích psů demokracie,“ dodal později ve vyjádření pro HlídacíPes.org.

Otec Jána Kuciaka

Pavel reagoval na zatím poslední prezidentův výrok z tohoto týdne, kdy na setkání s velvyslanci Zeman prohlásil, že „české novináře se zatím vyhubit nepodařilo“.

Miloš Zeman útočí na novináře dlouhodobě. Mezinárodní pozornost sklidila jeho poznámka při loňském setkání s Vladimirem Putinem: „Novináře by bylo třeba likvidovat.“

Krátce před generálem Pavlem vystoupil také otec Jána Kuciaka. V krátkém pohnutém projevu poděkoval za ocenění a vyjádřil lítost nad tím, že se slovenské policii se ani více než půl roku po vraždě nepodařilo nic konkrétního vyšetřit.

Rodiče Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové přebírají cenu Hanno R. Ellenbogenové Rodiče Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové přebírají cenu Hanno R. Ellenbogenovéautor: Tereza Engelová/HlídacíPes.org

Cena nejen za Gorilu

Kromě Kuciaka a jeho snoubenky zvláštní cenu obdržel i novinář Tom Nicholson, který nyní žije v Kanadě, dlouho ale působil na Slovensku a na začátku roku 2012 se podílel na zveřejnění tzv. kauzy Gorila.

Na web tehdy unikly údajné přepisy odposlechů tajné služby, které měly dokazovat, že česko-slovenská finanční skupina Penta v polovině minulého desetiletí uplácela na Slovensku politiky a státní úředníky.

Letošní hlavní cenu Hanno R. Ellenbogenové si odnesla organizace Santa Marta, která spojuje policejní vyšetřovatele s představiteli katolické církve, a ti pak společně bojují proti obchodu s lidmi a proti pašerákům lidí.


Text vyšel na serveru HlídacíPes.org. Zveřejňujeme ho se souhlasem redakce.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1