„Styďte se.“ Babiš při schvalování zahraničních misí vtipkoval o kůrovci a rozzuřil opozici

ČTK

luš

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se při dnešní sněmovní debatě o plánu zahraničních misí české armády ohradil proti výtkám, že návrh působení vojáků v cizině předkládá vláda bez důvěry. Z vyjádření poslanců, byť se nesla i v konfrontačním duchu, vyplynulo, že dolní komora by je mohla schválit. Podpoří je pravděpodobně i členové ODS, ačkoli se podle předsedy Petra Fialy nedohodli s hnutím ANO na odděleném hlasování o jednotlivých misích.

Právě poslanci ODS trvají na tom, že návrh zahraničního působení vojáků by vláda v demisi neměla předkládat. Fiala zopakoval, že takový kabinet by měl jen „svítit a topit“. Zároveň ale zdůraznil, že ODS všechny mise podporuje bez ohledu na to, zda jsou občanští demokraté v koalici, nebo v opozici. „Neklademe si podmínky a neděláme žádný nátlak,“ řekl.

ODS podle Fialy hnutí ANO neúspěšně navrhovala, aby se nyní schvalovaly jen neodkladné mise v Afghánistánu a v Pobaltí, ostatní by se odložily. I návrh jako celek však ODS podpoří. „Ctíme spojenecké závazky,“ uvedl Fiala, podle něhož jde o státotvorné stanovisko.

KOMENTÁŘ: Jsme politici, obstruujeme! Blokáda sněmovny není novinka, běžně to ale dělá opozice

sinfin.digital