Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Temná vidina budoucnosti: Tři čtvrtiny exportérů čekají, že ČR spadne do dvou let do recese

Temná vidina budoucnosti: Tři čtvrtiny exportérů čekají, že ČR spadne do dvou let do recese

Tři čtvrtiny exportérů očekávají, že česká ekonomika spadne nejpozději do dvou let do recese. Více než třetina firem čeká recesi již příští rok, 39 procent vývozců pak v roce 2020. Vyplývá to z pravidelného výzkumu Asociace exportérů a Raiffeisenbank mezi vývozci. V názorech českých vývozců se pravděpodobně zrcadlí obava ze současného růstu protekcionismu ve světě.

Výsledek průzkumu tak kontrastuje s očekáváním trhu. „Růst HDP by se v příštím roce měl udržet nad třemi procenty a v závislosti na čerpání EU fondů pokračovat, pravděpodobně pomalejším tempem, i v roce 2020,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Výhled firem na další tři měsíce dopředu poklesl na úroveň z druhého čtvrtletí minulého roku, tj. na 54,03 bodu. Hodnota pod 50 bodů značí zhoršení a nad 50 zlepšení, 50 bodů signalizuje stabilitu.

Růst českého exportu konsistentně zpomaluje již čtyři čtvrtletí, hospodářství dosáhlo vrcholu na konci roku 2017. Podle Indexu exportu by český vývoz měl ve třetím kvartále roku mírně zrychlit, mimo jiné díky obnově růstu zakázek, to ale nenaruší setrvalý trend zpomalování vývozu.

Výkonnost exportu brzdí napjatý trh práce. Vysoká srovnávací základna z minulého roku, nasycenost poptávky po automobilech či nejistota ohledně obchodních válek výrazně komplikují podmínky pro české podnikatele. „Rostoucí protekcionismus ve světě a zpomalující růst exportních objednávek vytváří podstatně méně příhodné podmínky pro export. Koruna v posledních měsících oslabila, ale během druhé poloviny tohoto roku dojde k její opětovné apreciaci (posílení),“ uvedla Horská.

V případě, že americká administrativa přikročí k zavedení 20procentních cel na dovoz automobilů z Evropské unie, český průmysl bude podle asociace zasažen nepřímo skrze pokles poptávky z Německa, pro které je americký trh klíčový.

Český vývoz od ledna do května dosáhl 1,77 bilionu korun, meziročně zůstal stejný.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1