Tituly od Dunaje aneb Slovenské školy jako slabé místo v životopisech českých politiků

Hlídacípes.org

Vojtěch Berger

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá, která možná opsala část své diplomové práce na bratislavské Panevropské vysoké škole, není zdaleka první veřejně známou osobností z Česka, která si pro diplom „došla“ na Slovensko. Kvůli horší průměrné úrovni tamních vysokých škol to přitom bývá v drtivé většině naopak – studenti ze Slovenska míří do Česka.

Obrovský nepoměr je vidět na první pohled. Zatímco na univerzitách v Česku studovalo ve školním roce 2017/2018 něco přes 22 tisíc slovenských studentů, na univerzitách na Slovensku bylo ve stejnou dobu zapsaných jen 308 Čechů.

Tohle „hlasování nohama“ o tom, kde jsou školy kvalitnější, ale nevadí českým politikům či dalším veřejně známým osobnostem z Česka, které si na Slovensku pořídily diplom.

Taťána Malá se svým titulem z Panevropské vysoké školy není zdaleka první. U prominentních českých zájemců je přitom jasně vidět jeden preferovaný studijní obor – právo.

Bratislava blíž než Praha

Malá svou problematickou práci s prvky možného plagiátorství obhajovala v roce 2011, kdy v Bratislavě na Univerzitě Komenského studovala i bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Do doktorandského studia se tam přihlásila ještě v době, kdy byla ve funkci.

REPORTÁŽ: Nahlédněte do budoucnosti. Singapur je tropickým ostrovem neliberální demokracie

sinfin.digital