Ukažme solidaritu, apeloval Kalousek. Přijetí syrských dětí ale TOP 09 přes sněmovnu neprotlačila

ČTK

luš

Sněmovna by měla podle TOP 09 apelovat na vládu, aby Česko přijalo pět desítek syrských dětí z řeckých uprchlických táborů. Předseda poslanců této strany Miroslav Kalousek to označil za dobrovolné a solidární gesto. Proti takovému záměru se při dnešní sněmovní debatě o globálním paktu o migraci postavila SPD Tomia Okamury. Poslanci nakonec usnesení vůči vládě nepřijali. Pro návrh bylo jen 31 poslanců  klubů ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN z přítomných 133 členů dolní komory. Proti byli poslanci KSČM, SPD a část poslanců ANO. Sociální demokraté se hlasování zdrželi stejně jako většina zástupců ANO.

Kalousek uvedl, že v uprchlických táborech v Řecku je 3500 syrských dětí. „Jsou tam bez rodičů. Často vůbec netuší, zda sirotci jsou, nebo nejsou,“ uvedl. Šéf poslanců TOP 09 poukázal například na Velkou Británii, která rozhodla o přijetí 350 těchto dětí mladších 17 let.

Česká vláda by si měla podle Kalouska stanovit parametry, jak uzná za vhodné. „Je zcela na vládě, jakými mechanismy to udělá,“ dodal.

„V naší zemi máme dost vlastních sirotků a nezaopatřených dětí,“ prohlásil Okamura. Iniciativu ohledně přijetí syrských dětí, s níž přišla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, pokládá za kampaň před blížícími se komunálními a senátními volbami i evropskými volbami, které budou příští rok. Sýrie podle Okamury dokáže sirotkům pomoci sama, má na to podle něho prostředky.

Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík uvedl, že Šojdrová představila svůj záměr na stranických grémiích již na jaře a držela ho poměrně v tajnosti. Řekl, že europoslankyni varoval, že pokud se ze záměru stane předvolební téma, nikomu tím nepomůže. Benešík taky podotkl, že Česko přijalo asi 50 občanů s českými kořeny z Venezuely. „Jsou tady a já žádné demonstrace nevidím,“ dodal.

sinfin.digital