Ukradené děti, díl 7. Občas jsou to rodiče, kdo dbá na zájem svých dětí nejméně, říká odbornice

Adéla Gálová

Vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MČ Praha 11 Gabriela Hostomská se ve své praxi setkává zejména s případy rodičů, jimž se dohoda o porozvodovém uspořádání nedaří. Jak se inspiruje Cochemským modelem, co si myslí o střídavé péči a jak pružný je podle ní současný právní systém v opatrovnických otázkách? To se dozvíte v 7. části cyklu INFO.CZ Ukradené děti

Často se operuje s tzv. nejlepším zájmem dítěte – dělá to zákon, soudy, OSPOD i rodiče. Jak jej interpretujete a v praxi s ním operujete vy na vašem pracovišti?

Já osobně si to vykládám dvojím způsobem: jednak jde o zájem dítěte obecný, tedy jak o něm hovoří zákon, judikatura a jednotlivá soudní rozhodnutí a jak se na to ve svých podáních odvolávají advokáti. To jsou obecné teze, které asi nejlépe vymezuje Úmluva o právech dítěte a které jsou zakotveny v právních předpisech. Pro potřeby naši práce se pak já sama snažím akcentovat přísně individualizovaný zájem podle konkrétního nezletilého dítěte a jeho rodiny. Je na to hezký příklad se střídavou péčí: zákon ji v nové podobě postavil na roveň všem ostatním způsobům péče o dítě, neznamená to ale, že je vhodná v každém případě, pro každé dítě a každé rodiče. Zásadní obecný zájem sice říká, že dítě má právo na péči obou rodičů, rodiče mají právo se s dítětem stýkat a pečovat o ně, na druhou stranu střídavá výchova pro mě už třeba obecným zájmem není; je součástí zájmu individuálního. To, zda je pro konkrétní rodinu vhodná, pak záleží na průběhu jednání s rodiči, terénní sociální práci, skutečnostech, které vyjdou najevo před soudem, v mnoha případech i na výsledcích znaleckého posuzování.

Ukradené děti, příběh první. Mirek: Tři měsíce po otěhotnění se mnou žena přestala komunikovat

sinfin.digital