ÚSTR veřejně kritizoval Blažka. Ústavu se nelíbilo, co historik řekl na demonstraci proti Babišovi

Aneta Černá

Mohou mít zaměstnanci vlastní názory, nebo by měli i ve svém volném čase souznít s postoji svého zaměstnavatele? Tento konflikt právě řeší Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), který včera vydal prohlášení, ve kterém svého zaměstnance historika Petra Blažka označil za „fanatického aktivistu“. Dovolil si totiž minulý týden vystoupit na akci proti Andreji Babišovi Milion chvilek pro demokracii, kde kritizoval propouštění v Ústavu.

Historik Petr Blažek promluvil na demonstraci proti premiérovi v demisi 5. června. Na podiu zmínil, že jeho kolega historik Radek Schovánek, který svědčil u soudu proti Babišovi a předkládal důkazy o jeho komunistické minulosti, byl následně vyhozen z ÚSTR.

„(U soudu) byli dva svědci, jeden byl Jerguš Sivoš, slovenský historik, a druhý byl český badatel Radek Schovánek. Dva měsíce poté, co svědčil proti Andreji Babišovi a dokládal, že byl aktivním spolupracovníkem Státní bezpečnosti, se odehrála schůzka na ministerstvu financí, které tehdy řídil Andrej Babiš. Andrej Babiš tehdy dal dvacet milionů vedení Ústavu pro studium totalitních režimů do rozpočtu, aby udělali velkou čistku, v jejímž rámci byl vyhozen Radek Schovánek z práce,“ uvedl před týdnem historik na demonstraci. Dále uvedl, že jako člen odborů Babiše upozorňoval, že peníze budou sloužit k vyhazování nepohodlných lidí. Premiér v demisi mu tehdy údajně slíbil, že pokud by se něco takového mělo následovat, peníze neschválí. To se ale nestalo a Radek Schovánek dostal výpověď.

Ačkoli Blažek vystoupil na demonstraci ve svém volném čase a mluvil sám za sebe, vedení ÚSTRu se vůči jeho slovům rozhodlo vymezit. „Petr Blažek je v ÚSTR zaměstnán jako historik. Práce historika, stejně jako každá jiná, má pravidla. Pro historiky například platí, že musí vycházet z ověřitelných faktů a hledat doložitelné souvislosti. V tomto případě však Petr Blažek skutečnost zcela překroutil. Petra Blažka budeme muset bohužel, nikoli poprvé, důrazně upozornit, že je rozdíl mezi rolí odborného historika, který se jistě může a má občansky angažovat, a rolí poněkud fanatického aktivisty, který se neštítí sáhnout ani k demagogii, když se mu to hodí,“ stojí v úterním vyjádření Ústavu. Vyjádření se svým zaměstnancem nijak nekoordinovali.

„Pouze den předtím mi ředitel zaslal dopis, ve kterém mě požádal, abych doložil jednu větu ze svého projevu. Odpověděl jsem, že mám na vše písemné doklady i svědky. Prohlášení považuji za absurdní, navíc jsem mluvil o své zkušenosti zástupce odborů. Volil jsem svoje slova opatrně, nikoho z vedení ÚSTR jsem nejmenoval,“ vysvětluje pro INFO.CZ Blažek. Za přinejmenším nešťastné také považuje, že vedení se s ním nepokoušelo věc řešit osobně. Na schůzku s ředitelem ÚSTR Zdeňkem Hazdrou dostal pozvání až dnes, když redakce INFO.CZ požádala Ústav o vyjádření.

„Petr Blažek vystoupil veřejně a toto jeho vystoupení se dále šíří na internetu, zvláště na sociálních sítích. V důsledku toho jsme od veřejnosti obdrželi několik dotazů na tvrzení, která v projevu Petra Blažka zazněla. Považujeme tedy za vhodné a nutné se vůči nim veřejně ohradit. Vedení ÚSTR chce tímto krokem bránit dobré jméno instituce, které Petr Blažek svými výroky ohrozil,“ uvedla v reakci Darja Čablová, pověřená za ÚSTR za styk s novináři. Ve veřejném vyjádření instituce uvedla, že to není poprvé, co musí Blažka „důrazně upozorňovat“ na nevhodné chování. Čím dalším se měl historik prohřešit, ale Čablová odmítla uvést, stejně jako to, zda mu za jeho vystoupení hrozí nějaký postih.

sinfin.digital