V ANO se rozmáhá papalášství, kritizoval na sněmu Babiš

ČTK

bel

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš dnes v projevu na celostátním sněmu zkritizoval papalášství, které se podle něj v hnutí začíná projevovat. Jako příklad uvedl registrační značky na autech nebo luxusní superby. Řekl také, že vidí někdy snahu o privatizaci krajských organizací. V projevu také slíbil zrušení superhrubé mzdy, snížení daní zaměstnancům, důležitá je podle něj také revize sociálních dávek či omezení počtu kontrol podnikatelů.

„Víte, jak často mluvím a kritizuji kumulaci funkcí, zneužívání výhod, drahá služební auta, prostě papalášství. To se začíná objevovat i u nás,“ poznamenal Babiš. „Primátorské SPZ, milionové superby a podobné nesmysly. Když to čtu v médiích, tak jsem naštvaný a stydím se za to, jaké lidi naše krajské organizace vybírají na kandidátky,“ doplnil. Konkrétní osoby nejmenoval. Registrační značku „na přání“ s nápisem PRIMATOR má děčínský primátor za ANO Jaroslav Hrouda. Jeho služební auto Škoda Superb Laurin & Klement stála milion korun.

Podle Babiše se někteří členové ANO zajímají o volby pouze tehdy, když v nich sami kandidují, a nepracují pro hnutí jako celek. „Nezakládáme nové buňky, stále máme problém s přijímáním nových a schopných lidí. V některých krajích vidíme snahu o privatizaci krajských organizací, nebo třeba kumulace funkcí je obrovský problém,“ poznamenal. „Někteří z nás se mohou snažit bojovat za hnutí, za jeho obraz ze všech sil, a potom přijdou kolegové, kteří nám to kazí, což mě značně znechucuje. Každý z vás by si měl sáhnout do svědomí a uvědomit si, proč jsme šli do politiky,“ dodal.

Vyzval členy, aby se věnovali práci pro lidi a snažili se o dobré jméno hnutí. Úspěšné může být podle něj pouze permanentní prací a dodržováním základních hodnot.

sinfin.digital