Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

V jaderné elektrárně Dukovany nečekaně odstavili jeden blok. Proběhne kontrola čerpadla

V jaderné elektrárně Dukovany nečekaně odstavili jeden blok. Proběhne kontrola čerpadla

Jaderná elektrárna Dukovany neplánovaně odstavila čtvrtý blok kvůli kontrole jednoho z šesti hlavních cirkulačních čerpadel. Elektřinu přestal blok vyrábět dnes krátce před 09:00, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Práce by měly být hotové do deseti dnů. V elektrárně zároveň končí plánovaná odstávka prvního bloku, která začala 12. května. Dodávky elektřiny do sítě z tohoto bloku by měly být obnoveny v následujících hodinách.

Ve čtvrtém bloku budou energetici kontrolovat jedno z cirkulačních čerpadel, která zajišťují oběh vody v primárním okruhu. „Tomu v tomto případě musí předcházet odstavení a částečné vychlazení výrobního zařízení,“ uvedl mluvčí. Elektrárna tak chce vyloučit riziko případného výpadku čerpadla. Změny určitých parametrů u něj vyplynuly z průběžných kontrolních měření, která se týkají například teploty, tlaku a průtoku, doplnil mluvčí.

Čtvrtý blok Dukovan je tak letos krátkodobě odstaven podruhé. V dubnu stál devět dní kvůli kontrole zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru. Ze stejného důvodu byl následně krátce odstaven i blok číslo tři. Plánovaná odstávka čtvrtého bloku spojená s výměnou části jaderného paliva by měla začít v září.

Dukovanská elektrárna s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Letos byl podle plánu v elektrárně odstaven i druhý blok, a to na 53 dnů. Další dva dukovanské bloky tři a čtyři stály v součtu 19 dní.

V reaktoru prvního dukovanského bloku, který stojí od poloviny května, energetici opět spustili štěpnou reakci první prázdninový den. V následujících hodinách v něm budou operátoři postupně zvyšovat výkon a dělat další testy zařízení potřebné před připojením generátorů obou parních turbín, uvedl mluvčí.

Plánovanou odstávku prvního bloku využili energetici kromě výměny pětiny paliva za čerstvé k testům a kontrolám zařízení. Pokračovaly také práce na jeho modernizaci, z nichž nejnáročnější byla výměna části rozvaděčů. Práce při odstávce zahrnovaly 34 významných technických a investičních akcí.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1