Vláda hodila pendlery přes palubu a zapomněla na lidi, kteří nedostali mzdu, říká Středula

Předseda ČMKOS Josef Středula upozorňuje na díry ve vládních opatřeních proti ekonomickým dopadům koronaviru. Kabinet je podle něj přijímá překotně a nepromyšleně. Stalo se tak, že vláda podle odborů úplně zapomněla na lidi, kteří nedostali mzdu, a pendlery hodila doslova přes palubu. Středula navrhuje, jak z toho ven, a říká, co čeká od jedání tripartity.

Podle Josefa Středuly čelíme problémům, které vznikly „překotnou snahou přijmout zákony“. Vláda podle něj v těchto případech nepřemýšlela o důsledcích a ty se teď objevují. Jako příklad Středula uvádí zaměstnance ve firmách, které jim nevyplatily mzdu. „Tito lidé nemají možnost o mzdu požádat. Za normálních okolností by využili zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a mohli by podat návrh na konkurs. V tuto chvíli je to ale zamezeno, návrh na konkurs se nesmí podat,“ říká šéf odborů.

Podle něj by na to mělo reagovat ministerstvo práce. A to tak, že by se zaměstnanci ke své mzdě dostali prostřednictvím Úřadu práce. „A stát by se tak stal věřitelem těchto subjektů,“ míní Středula. Následně se vrací k debatě o tzv. pendlerech: „Pokud jde o lidi pracující za hranicemi, ti byli podle našeho názoru hozeni přes palubu,“ nepochybuje a odmítá argument, že by šlo plošně o potenciální přenašeče koronaviru.

„Považuji to za hledání biče na někoho, kdo neučinil nic jiného než to, že pracuje v jiném městě. Asi tak, jako kdybychom kritizovali člověka z Olomouce, že pracuje v Brně. Všichni tito lidé jsou občany EU a mají právo pracovat i v jiné členské zemi. Do práce se ale nedostali a byl jim znemožněn výdělek, a tedy i jejich živobytí,“ vysvětluje Středula.

Bazénová kultura v Česku by měla skončit, hrozí nám skutečná katastrofa, varuje Šantrůčková

sinfin.digital