Vláda jednala o dopise od Huawei v utajeném režimu. Z odpovědi na čínské výhrůžky se vyvlékla

ČTK

luš

Na dopis od čínské společnosti Huawei, která v něm požaduje upravit nebo zrušit varování před jejími technologiemi, odpoví Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Radek Holý. O tom, že je dopis adresován hlavně NÚKIB, který varování vydal, mluvila na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Kabinet dnes o výzvě od Huawei jednal v utajeném režimu. 

„Dopis jsme obdrželi, je to dopis adresovaný především Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, pan premiér a vláda tam byli přiloženi v podstatě pro informaci, my na ten dopis budeme odpovídat,“ řekl Holý. Úřad podle něj v současnosti s firmou Huawei komunikuje písemnou formou, na její dopis tak odpoví opět písemně.

Čínská společnost Huawei oznámila, že je připravena bránit se kvůli varování NÚKIB před jejími technologiemi u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže a požaduje zrušení varování. Před jednáním kabinetu řekl vicepremiér Richard Brabec (ANO), že vláda určitě nechce tlačit na NÚKIB, aby měnil svá rozhodnutí. Úřad je podle něj nezávislý.

Deprese, z níž není úniku. Přečetli jsme za vás nový román Michela Houellebeka

sinfin.digital