Volební model: ANO suverénně vede, ODS je s odstupem druhá. A takto by podle CVVM pohořel Kalousek s TOP 09

ČTK

lup

Červnové volby do Sněmovny by podle modelu CVVM vyhrálo ANO se ziskem 31 procent, mírně posílilo stejně jako ODS nebo KDU-ČSL. Oslabili naopak Piráti, ČSSD a SPD. Stabilní pozici si drží KSČM. Těsně pod pětiprocentní hranicí pro zisk poslaneckých křesel byli Starostové a přes nárůst podpory také TOP 09.

ANO by získalo o dva procentní body více než v květnu, podle CVVM to ale není statisticky významný nárůst. Stejnou měrou se naopak snížil v době dojednávání společné vlády s ANO zisk ČSSD, která by v červnu získala podobně jako v dubnu či březnu 11 procent hlasů. Sociální demokraté se ale podle CVVM těší stabilní podpoře a květnových 13 procent "lze považovat spíše za výkyv".

Na druhé místo se tak vrátila ODS se 14 procenty, což je o jeden procentní bod více než v květnu. Čtvrtí by beze změny skončili komunisté s 10,5 procenta. Piráti se podle modelu propadli na deset procent, což je o jeden procentní bod méně než v květnu. Jejich podpora ale podle CVVM stabilně mírně klesá už od počátku roku.

Otřesné, Babiš ukázal pravou tvář. Existuje tajná dohoda s komunisty, říká Miroslava Němcová

sinfin.digital