Voličům Zemana rozumím. I je chceme oslovit, říká Jan Štern, který zakládá stranu Nové Česko

Naposledy se politicky angažoval v Občanském fóru. Nyní, téměř po třiceti letech, se dramaturg a scénárista Jan Štern rozhodl založit nový politický subjekt – Nové Česko. Dle svých slov si je vědom, že pokud chtějí výrazněji uspět, nesmí v žádném případě cílit pouze na liberální voliče z velkých měst. Nepochybuje přitom, že i ti ostatní mají svou pravdu, a že jsou oprávněně rozhořčení. „Do značné míry jim rozumím například v tom, že volí Miloše Zemana prezidentem.“ Zrovna tak chápe jejich nevraživost vůči tomu, co bývá označováno za pražskou kavárnu. „Určitě do těchto segmentů půjdeme, chceme tyto lidi oslovit. Máme v programu heslo, že stát musí garantovat, aby z prosperity těžili všichni. To je naprostý základ,“ vysvětluje Štern v rozsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ.

Minulý týden jste oznámili vznik nové strany. Otázka zní jednoduše: Jaké jsou za tímto projektem motivace a jaké máte cíle?

Je tady dlouhodobě neutěšená situace na politické scéně. Navíc se zhoršuje. Čelíme kombinaci tradičních a nových populistických stran, které mají velké problémy kooperovat a z velké části je to jedno velké nedorozumění. Politika se tady v posledních letech zredukovala na pokrytecký souboj, kdo je víc demokratický. Jako kdyby cílem politiky byla demokracie… To my ale považujeme za naprostou samozřejmost.

Co je tedy vaším cílem?

Z politiky se u nás vytratily standardní pragmatické cíle. My jsme si je zformulovali na pozadí úvahy vycházející z toho, co je tady z hlediska moderní správy v největší krizi. Souvisí s tím setrvalé zaostávání prakticky ve všech důležitých sférách. Jako ekonom, který se dlouhodobě a systematicky zabývá inovacemi, musím spolu s OECD konstatovat, že naše země zaostává v technickém rozvoji. A to výrazně.

Zemanovo mlčení k srpnu? Pokud by tak uvažoval Havel, nemohl by promluvit nikdy, říká Jiří Pehe

sinfin.digital