Wałęsa versus Klaus: Jeden volá po novém uspořádání světa, druhý se obává genderismu

Jan Januš

Bývalý polský prezident a vůdce hnutí Solidarita Lech Wałęsa dnes vyzval k novému uspořádání světa. „Musíme přestat uvažovat na úrovni státu, musíme zvětšit struktury, ve kterých jsme uspořádáni,“ zní jasný vzkaz bývalého opozičního předáka a hlavy někdejší polské protikomunistické opozice. Podle Wałęsy musíme využít nové technologie, které nám současné problémy umožňují řešit na globální a kontinentální úrovni. Český exprezident Václav Klaus pak vyzval hlavně k boji s novými ismy a varoval před vytvořením nových železných opon.

Oba prezidenti se dnes potkali na konferenci Českého rozhlasu Evropa bez železné opony: 30 let svobody, kde i své myšlenky prezentovali. Wałęsa se tradičně vrací ke své dělnické minulosti, z té prý vychází jeho praktického myšlení, a nejinak tomu bylo i dnes. „Uspěli jsme, ale je to za námi,“ uvedl k revolučnímu roku 1989. Nyní bychom se podle něj měli více dívat do budoucna.

„Potřebujeme nové pojmy, nové struktury a nová uspořádání,“ říkal Wałęsa, podle kterého máme za sebou jednu epochu a druhá ještě není nastolena. Podle bývalého polského prezidenta je jasné, že v ní nebude fungovat komunismus, protože se nikde neosvědčil, ale nemůže v ní existovat ani kapitalismus v současné podobě. Tržní ekonomika by sice podle Wałęsy měla běžet i nadále, ostatní ale musíme upravit. „To, že jsme zvládli první etapu, neznamená, že jsme vyhráli celou válku,“ zdůraznil rovněž dřívější protikomunistický aktivista, který vyzval rovněž k boji s populisty a demagogy.

Chaun: Zažíváme plíživou normalizaci. Demokracii nestačí vybojovat jen jednou

sinfin.digital