Záhady kolem majetku kancléře Mynáře. Rozpůjčoval a investoval desítky milionů, příjmy ale nesedí

Hlídacípes.org

Eliška Hradilková

Ještě před pár lety byl Vratislav Mynář neznámým mužem z vesnice s minulostí ve vymahačských firmách a ne zrovna lichotivou přezdívkou „vlekař“. Dnes je hradním kancléřem a prezidentovým chráněncem – i když mu chybí bezpečnostní prověrka. Investuje také miliony do nemovitostí. Otázkou zůstává, odkud jeho bohatství pochází.

Majetkové portfolio hradního kancléře se v loňském roce rozrostlo o další nemovitost. Podle zjištění HlídacíPes.org si Vratislav Mynář koupil dům v Osvětimanech, kde léta žil a kde podniká.

Dům s pozemkem přes šest tisíc m² koupil za milion korun. Na tom by nebylo samo o sobě nic zvláštního, nejde o horentní sumu, zarážející je ale celkový pohled na Mynářovy výdaje v porovnání s jeho dohledatelnými příjmy.

Současné i bývalé firmy, ve kterých podle oficiálních údajů Mynář působil coby vlastník, či spoluvlastník, skončily za dobu jeho působení v kumulativní ztrátě v řádu milionů korun.

Přesto Mynář dál investuje a na účtu má k dispozici 14,2 milionu korun. Dalších téměř 64 milionů rozpůjčoval svým firmám.

Na dotazy HlídacíPes.org po původu těchto peněz Mynář nereagoval, telefon nezvedal a nechal také bez reakce žádost o schůzku, na níž by mohl své transakce objasnit.

Lze předpokládat, že Mynářův majetek zajímal i Národní bezpečnostní úřad, který jej prověřoval v souvislosti s žádostí o udělení prověrky na nejvyšší stupeň utajení. NBÚ nakonec vyhodnotil, že Mynář může být bezpečnostním rizikem, a hradní kancléř prověrku nezískal.

11 tváří za Zemanem. Kdo jsou lidé, které Zeman označil za svoje přátele?

sinfin.digital