Zvyšování daní z nemovitosti štěpí TOP 09, starosta Prahy 14 se vzepřel stranickému vedení

urm

Zvyšování daně z nemovitosti v Praze, kterému otevřela cestu magistrátní koalice Pirátské strany, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu, překresluje politickou mapu v celé české metropoli. Nyní je víceméně jasné, že daň citelně vzroste v městských částech 1, 7, 10 a 22, kde majitelé nemovitostí zaplatí příští rok zhruba dvojnásobek současné částky.

Jde zejména o městské části, jejichž radnice ovládají nejrůznější aktivisté či lokální spolky a hnutí. O zvýšení nicméně uvažují i starostové, jejichž strany krok, který zatíží peněženky Pražanů, odmítají. To se týká především starosty Prahy 14 Radka Vondry z TOP 09.

Byla to přitom jeho strana, jejíž celorepublikové vedení přijalo usnesení, které zvyšování daně z nemovitosti svým politikům rezolutně zapovídá. Kuriozitou je, že na tomto usnesení se shodli, a dokonce jej společně navrhli Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil, kteří za normálních okolností ve straně vystupují jako vzájemní konkurenti.

Vondra s návrhem narazil i u svého koaličního partnera ODS, která navyšování daňové zátěže odmítá rovněž. Podle důvěryhodných zdrojů z ODS ovšem starosta Prahy 14, který je zároveň pražským zastupitelem, pohrozil, že návrh prohlasuje s opozicí.

 

sinfin.digital