Vlak Leo Expressu vyjel poprvé do Krakova. Jako první propojí českou a polskou železnici

Info.cz

Společnost Leo Express vyjíždí jako první soukromý železniční dopravce na polské koleje. Propojí Prahu a Krakov. Prozatím bude vlak s více než 20 zastávkami vyjíždět každý pátek a neděli z Prahy a každou sobotu a pondělí opačným směrem.

Leo Express vyráží jako historicky první soukromý železniční dopravce a jako jediná česká železniční společnost na polskou železniční síť. Vlak Leo Express do polského Krakova poprvé vyjel v pátek 20. července z pražského hlavního nádraží. Těšíme se na nové zákazníky nejen z Polska a věříme, že se díky novému spojení zvýší zájem o pohodlné ekologické cestovaní vlakem, stejně jako se nám to podařilo v České republice,” řekl dnes Peter Köhler, generální ředitel Leo Express. „Nyní spojujeme Prahu a Krakov, určitě ale chceme v Polsku rozvíjet další spojení,“ dodal. 

Prvnímu odjezdu vlaku přišel požehnat arciopat břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek. Akce se zúčastnilo i několik dalších významných osobností, například i polská eurokomisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowska. 

V České republice bude pravidelná linka zastavovat na obvyklé trase do Bohumína. V Polsku poté například u zábavního parku Energylandia ve městě Zator a svou jízdu zakončí v historickém Krakově. Zastaví ale také v dalších důležitých polských městech jako jsou Tychy, Katovice, Osvětim nebo Myslovice.

Podle generálního ředitele společnosti Petera Köhlera má Leo Expres za cíl propojit Česko s důležitými polskými městy. „Polsko má jedno z nejnižších využití železnice na obyvatele v Evropě, a zde vidíme velký potenciál. Naším cílem je podpořit další liberalizaci železnice v Polsku a zvýšit zájem o ekologické a moderní cestování,“ dodává.

sinfin.digital