Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Bratislava chce, aby americká ambasáda zbourala plot v centru města. USA to v plánu nemají

Bratislava chce, aby americká ambasáda zbourala plot v centru města. USA to v plánu nemají
 

 Slovenská metropole se dostala do sporu s americkým velvyslanectvím kvůli vysokému plotu, který chrání budovu zastupitelského úřadu a zabírá část promenády v historickém centru Bratislavy. Starosta městské části Staré Město Radoslav Števčík dnes novinářům řekl, že podepsal nařízení, na jehož základě místní stavební úřad nařídil ambasádě oplocení odstranit. Velvyslanectví v reakci podle slovenských medií uvedlo, že plot zbourat nehodlá, a odvolalo se na mezinárodní úmluvu ohledně zajištění bezpečnosti diplomatických budov hostitelskými státy.

Velvyslanectví USA ve slovenské metropoli, ale i v hlavních městech dalších států, začala posilovat ostrahu svých budov po teroristických útocích v New Yorku v roce 2001. Američtí diplomaté nechali u budovy ambasády v Bratislavě ohradit část zrekonstruovaného Hviezdoslavova náměstí, které je častým cílem zahraničních turistů i obyvatel metropole. Na náměstí se nachází také historická budova Slovenského národního divadla, blízko ambasády USA sídlí rovněž velvyslanectví České republiky.

Števčík řekl, že nařízení o odstranění oplocení u ambasády podepsal z důvodu, že ambasáda neprokázala vlastnický nebo jiný vztah k pozemku, na kterém je zmiňovaný plot postaven. Zastupitelstvo Bratislavy dříve odmítlo prodloužit americké ambasádě pronájem plochy u její budovy. Rozhodnutí o odstranění oplocení zatím není pravomocné.

Velvyslanectví USA již v roce 2014 oznámilo, že Spojené státy postaví pro své diplomatické zastoupení na Slovensku nové sídlo. S jeho výstavbou se dosud ovšem nezačalo.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1