Brexit neprospěje nikomu. Více než čtvrtina Čechů by ale chtěla referendum o odchodu z EU

ČTK

luš

Dopady blížícího se brexitu nebudou pro samotnou Británii, Evropskou unii ani pro Česko pozitivní, myslí si většina české veřejnosti. Vinu za to, že se Londýn a Brusel zatím nedohodly na podmínkách odchodu, čeští občané nejčastěji připisují oběma stranám, částečné ústupky očekávají od Britů i sedmadvacítky. Z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) rovněž vyplývá, že 55 procent respondentů nechce vyhlášení referenda o odchodu České republiky z Evropské unie. Pokud by se takový plebiscit v Česku konal, pro setrvání v EU by hlasovalo 51 procent účastníků průzkumu a 20 procent by bylo proti.

Češi si myslí, že na brexit nejvíce doplatí Evropská unie jako celek, nepříznivé dopady očekává 46 procent dotázaných. Negativní důsledky pro Británii očekává víc než třetina lidí. Dopady na ČR označili čeští občané nejčastěji výrazem „tak napůl“, konkrétně 34 procent oslovených, dalších 31 procent čeká nepříznivý vývoj.

Negativní dopad odchodu Británie z EU, ať už pro Británii, unii nebo Česko, očekávají častěji respondenti s vysokoškolským vzděláním a lidé, kteří se na škále politické orientace řadí k pravici, konstatovali analytici CVVM.

Voliči chtějí Konečnou, ne Štětinu, máme šanci na čtyři křesla, věří jednička kandidátky KSČM

sinfin.digital