Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Británie chce po brexitu zónu volného obchodu pro průmysl a zemědělství. Mayová srovnala vzpurné ministry do latě

Británie chce po brexitu zónu volného obchodu pro průmysl a zemědělství. Mayová srovnala vzpurné ministry do latě

Britská vláda navrhuje vznik zóny volného obchodu s Evropskou unií pro průmyslové a zemědělské výrobky. Oznámila to dnes premiérka Theresa Mayová. Podařilo se jí přesvědčit zastánce tzv. tvrdého brexitu ve vlastním kabinetu, který byl dosud ohledně podoby odchodu Spojeného království z EU nejednotný.

"Náš návrh by vytvořil zónu volného obchodu mezi Spojeným královstvím a EU se souborem společných pravidel pro průmyslové zboží a zemědělské produkty," uvedla ve svém prohlášení konzervativní premiérka na zasedání vlády ve své letní venkovské rezidenci Checker.

Podle agentury Reuters Mayová dnes zajištěním dohody uvnitř nejednotného kabinetu překonala rozkoly mezi svými ministry. Získala podporu pro návrh "přátelský k podnikání", jehož cílem je podpořit váznoucí rozhovory s Brexitem.

Mayová podle agentury zřejmě přesvědčila zastánce "tvrdého" brexitu v kabinetu, aby podpořili její plán na udržení těsnějších obchodních vazeb s EU. Naopak ale potvrzuje svoje odhodlání skoncovat s volným pohybem osob, nadřazeností evropského soudu a "obrovských" plateb do evropské kasy. May si tím ale možná koleduje o opětovné obvinění ze strany Bruselu z toho, že chce jen "vyzobávat třešničky z dortu".

Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier koncem června řekl, že ačkoli jednání o brexitu pokročila, přetrvávají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Podle něj se stále nepodařilo vyřešit především komplikovanou otázku režimu na hranici mezi Irskem a britským severním Irskem.

"Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství, jak v obchodu tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech," poznamenal vyjednavač. Jedním z nich pro EU27 je jednota vnitřního trhu, z níž Britové nemohou "vyzobávat třešničky na dortu", autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů. "To je klíč pro naši budoucí spolupráci v bezpečnosti," poznamenal Barnier.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1