Britská premiérka žádá ostrovní poslance o další čas pro jednání s Evropskou unií

ČTK

Podle britských médií se chystá britská premiérka Theresa Mayová v nadcházejícím týdnu požádat poslance, aby jí poskytli více času na vyjednání změn v brexitové dohodě mezi Londýnem a Bruselem. Většina Britů si přitom přeje, aby Mayová odchod Británie z EU odložila. Vyplývá to z průzkumu společnosti BMG Research pro britský deník The Independent.

Podle deníku The Daily Telegraph se britská premiérka Theresa Mayová chystá v následujícím týdnu britské poslance vyzvat, aby jí dali dva týdny na dojednání změn v brexitové dohodě. Zákonodárcům chce údajně slíbit, že ještě tento měsíc je bude informovat o svých aktuálních plánech a dá jim příležitost hlasovat o dalších krocích. To jí má poskytnout čas na další jednání s unijními lídry.

Stínový labouristický ministr pro brexit Keir Starmer mezitím nedělníku The Sunday Times řekl, že Mayová předstírá pokrok v jednáních, zatímco ve skutečnosti pouze marní čas, aby mohla na konci března postavit poslance před volbu: buď její dohoda, nebo žádná dohoda. "To nesmíme připustit," řekl Starmer. Opoziční labouristé se podle něj chystají prosadit dodatek, který vystaví "tvrdou stopku" zmíněné premiérčině snaze a přinutí ji předložit brexitovou dohodu parlamentu před 26. únorem.

Tusk: Přemýšlím, jak v pekle vypadá místo pro ty, kdo lehkomyslně slibovali brexit

sinfin.digital