Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Brusel řeší, jestli Babiš ovládá Agrofert. Firmě hrozí zastavení dotací

Brusel řeší, jestli Babiš ovládá Agrofert. Firmě hrozí zastavení dotací

Šéfové výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu (CONT) dnes jednali o podnětu ohledně možného střetu zájmů podnikatele a českého premiéra Andreje Babiše, který Evropské komisi už dříve podala nevládní organizace Transparency International. Podle informací redakce INFO.CZ se europoslanci budou případu nadále věnovat a chtějí uspořádat slyšení s komisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou.

O podnětu, zda je Babiš konečným příjemcem benefitů holdingu Agrofert, čerpajícího z unijních dotací, jednal dnes večer výbor na návrh belgického „zeleného“ europoslance Barta Staese. Bod byl na program zařazen dodatečně.

„Unijní instituce dostávají velké množství podnětů, které následně předávají dále k prošetření. Je to běžný proces,“ řekla novinářům místopředsedkyně výboru Martina Dlabajová (ALDE). Připomněla, že Evropská komise má zodpovědnost za nakládání s finančními prostředky EU a pokud dospěje k podezření, že došlo k porušení unijních pravidel, následně předá tyto informace ČR.

Podle dalšího českého europoslance a také člena CONT Tomáše Zdechovského (EPP) by Evropské komise měla objasnit, zda Andrej Babiš není v konfliktu zájmu, když jako premiér rozhoduje, kam se budou vynakládat dotace, a zda tyto dotace nepobírá jeho podnik, v němž je konečným příjemcem benefitů. To by bylo podle europoslance nepřijatelné.

Zelení v Evropském parlamentu se nedávno ústy svého předsedy vyjádřili, že by Babiš měl v případě konfliktu zájmů odejít z čela vlády. „Pokud Andrej Babiš opravdu zůstává skutečným majitelem společnosti, která získává vysoké částky z fondů EU, anebo z ní má nadále osobní prospěch, musí skončit ve funkci předsedy vlády,“ uvedl Philippe Lamberts.

„Babiš by se určitě neměl účastnit jednání a rozhodování o budoucím evropském rozpočtu, pokud by měla jeho část skončit v jeho vlastní kapse. Evropská komise by měla tuto věc vyšetřit a zajistit, že všechny rozhodovací procesy okolo budoucího rozpočtu EU proběhnou bez střetu zájmů,“ dodal s tím, že Zelení hodlají od Evropské komise požadovat vyšetření celé záležitosti.

Podle zjištění redakce výbor CONT chce případ projednat s evropskou komisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou. Stane se tak pravděpodobně při pravidelném projednávání účetní závěrky unijních institucí. Podle europoslance Zdechovského by k tomu mohlo dojít nejdříve v říjnu a s největší pravděpodobností v Bruselu. 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1