Brusel zvažuje, že dá robotům práva a povinnosti. Děsný nápad, nežijeme ve filmu, kritizují to experti

ČTK

lup

Evropa uvažuje o tom, že vyspělým robotům udělí práva a povinnosti, aby tím mimo jiné definovala jejich zodpovědnost. Jak ale uvádí například server CNN, řada expertů říká, že je to doslova příšerný nápad. Evropský parlament loni schválil rezoluci, která předjímá zvláštní právní status „elektronické osoby“ pro nejsofistikovanější samostatné roboty. Návrh teď zvažuje Evropská komise a iniciativu týkající se umělé inteligence má předložit koncem dubna.

Evropskou komisi před tímto krokem ve čtvrtek varovalo více než 150 odborníků na robotiku, umělou inteligenci, právo, lékařské vědy a etiku. V otevřeném dopise uvedli, že návrhy se zdají být více ovlivněny světem sci-fi než světem skutečným.

Zákonodárci argumentují tím, že poskytnutí právního statusu robotům by znamenalo, že stroje budou zodpovídat za škody, které způsobí. „Umělá inteligence může být pro naši společnost a ekonomiku velkým přínosem... ale také nastoluje otázky týkající se například vlivu umělé inteligence na naši společnost a budoucnost práce,“ uvedl mluvčí EK.

Přijdete kvůli robotům o práci? Ekonomové vyčíslili dopady automatizace

sinfin.digital